De reden van aanschaf van een ventilator was echt het acute probleem dat we in de zomer van 2019 hadden. We hadden wel vaker gekeken naar mogelijkheden, maar we wisten eigenlijk niet zo goed wat. We hebben ook al eens op de beurs in Hardenberg geïnformeerd en een offerte laten maken.
We hebben gekeken naar rechtopstaande ventilatoren, van die kleinere, maar die maken zo veel lawaai, dat vonden we eigenlijk ook niet wat. We hebben een afweging gemaakt en toen we ook nog hoorden van een boer dat hij de kleinere ventilatoren eruit had gehaald wisten we genoeg. We zijn een keer gaan kijken bij de familie Veelers in Nutter, zij hebben een HVLS ventilator en dat sprak ons ook direct enorm aan. We konden de ventilator goed voelen en bovendien geen lawaai. Zien is voelen en geloven!
Toen de ventilator op het heetste moment van die zomer opgehangen was, zag je direct verbetering bij de koeien. Je krijgt luchtverplaatsing in de stal en dat voelt voor de koeien als verkoeling aan.
De combinatie van de ventilator en een aanpassing in het voer (een toevoeging die zorgt voor een betere vochthuishouding voor de koeien), heeft echt een verbetering gegeven in de voeropname tijdens hitte.
Wat ook opvalt is dat de koeien gelijk bij het voerhek gaan staan in de buurt van de ventilator. Daar gaan ze vreten en is het voer ook als eerste op.
Ik was vooraf wel bang dat het voer sneller zou uitdrogen. Dat valt dus erg mee, omdat het voer onder de ventilator het eerste op is.
Wij voeren 2x per dag en het voer gaat volledig op. Wij melken 100 koeien met twee Lely robots uit 2012, in combinatie met een mestrobot. Boven de twee robots hangen 2 kleine Agrifan ventilatoren met een diameter van 152 cm.
De HVLS ventilator zorgt sowieso dat het wat sneller opdroogt in de stal. Dus ook de roosters en in de boxen. In de uiterste hoeken van de stal verneem je de luchtbeweging wel iets minder. Als we het optimaal willen hebben dan zouden we er een tweede ventilator bij moeten hebben. De bestaande ventilator kan dan 1 of 2 spantvakken opschuiven richting de melkrobots zodat hij daar, waar het koe-verkeer is, zijn werk kan doen. De 2 Agrifans die nu boven de robots hangen kunnen dan komen te vervallen. De tweede HVLS ventilator kan dan meer naar achteren boven de voergang geplaatst worden. Als we nog een keer gaan investeren dan is dat zeker een mooie optie. Het systeem functioneert goed en wij zijn zeer tevreden. Een tweede ventilator staat op ons verlanglijstje.
De besturing en afstelling is van groot belang. Als de ventilator te snel aan gaat bij te lage temperatuur heb je kans op longontsteking. De kans is dan dat de ventilator in de nacht ook niet uitgaat. We hebben hierdoor een paar koeien met longontsteking gehad, maar door de afstelling aan te passen was het probleem dan ook direct verholpen. Wij controleren ook door de handen nat te maken en bij de boxen te voelen of de verkoeling te snel gaat.
Het instrooien van de boxen doen we tegenwoordig met een strooiselstrooier. Dan gaat de deur op de voergang dicht en de ventilator uit. Doordat we er ook kalk door doen komt het dan ook daadwerkelijk in de boxen terecht.
Wij hebben de ventilator in de zomer van 2019 gekregen, dus dit wordt onze derde zomer dat we met de ventilator draaien.Als wij het moeten inschatten draait de ventilator zeker 150-200 dagen per jaar. Vroeg in het voorjaar of in het najaar draait de ventilator ook, de regeling pakt dit snel op. Dat is maar goed ook, want zelf heb je het niet zo snel warm en dan vergeet je het aan te zetten. En dus ook uit. Want als het afkoelt zorg de regeling ook dat de ventilator weer uitgaat. Dat hebben wij gemerkt! Vanaf 18-20 graden draait de ventilator op de minimale stand. En boven de 20 graden zorgt de regeling dat het toerental van de ventilator wordt opgevoerd.