De droge koeien staan vlak bij de ventilatoren en hebben samen met het jongvee een weide gang. De hoogproductieve groep blijft in de stal. Wij hebben in verhouding veel koeien voor de oppervlakte van de stal. Maar ze hebben ruimte genoeg, want we hebben ca. 30 boxen over, maar het is in zijn geheel compact. Als we gaan melken met onze 23 stands melkstal dan zetten we de eerste 23 koeien erin en drijven we de overige koeien naar de wacht ruimte, anders past het niet. Mijn zoons Tiede of Douwe gaan mee om de koeien naar de wachtruimte te drijven.
Het leek me een goed plan om in zo’n hoge stal als de onze één grote ventilator te hangen. Deze grote HVLS ventilator is veel rustiger in vergelijking met die kleintjes en met één ventilator kunnen we nu de gehele stal koel houden. De ventilator werkt goed, de koeien zoeken de ventilator op. Bij het voeren staat het onder de ventilator helemaal vol.
Het grote voordeel van deze ventilator is dat je de gehele stal kunt bereiken, kleinere ventilator die in de lengte blazen geven veel minder effect. De HVLS ventilator heeft ook minder lawaai, het is echt héél rustig in de stal!
De ventilator begint bij 18 graden op minimum ventilatie te draaien. Half maart deed de ventilator het al. Dat gaat volledig automatisch.
Soms kom je de stal binnen en denkt: Verrek de ventilator draait!
Om de roosters te bevochtigen hebben we een druppelsysteem in de stal gemonteerd. Dit om de mestrobot goed te laten functioneren, maar ook om de koeien af te kunnen laten koelen bij extreme hitte. De robot en het druppelsysteem lopen tijdens het voorjaar en zomer 5-6 x per dag een paar minuten. En als het extreem heet is druppelt het systeem de gehele dag.
Een klein nadelig effect van de ventilator is dat de mest op de roosters wat sneller opdroogt. Maar dat hebben wij dus opgelost door de roosters te bevochtigen. Dat heeft bij extreme warmte ook weer een voordeel! Dus, elk nadeel hebt zijn voordeel….
De voeropname bij koeien is minder als het echt heet is. Wij hebben echter ook niet in de hele stal HVLS ventilatoren hangen. Misschien is het nog een idee om de in lage bestaande stal ook te kijken naar een grote ventilator, maar met een kleinere diameter.
Bij temperaturen van 30 graden of hogere hebben we sowieso productieverlies. Het celgetal in de zomer en winter is gelijk. Wij hebben een melkproductie van 9800 liter gemiddeld, het jaar rond. Ook hebben we geen last van uierontstekingen.
Wij gaan door als boer, dus als we gaan uitbreiden komt er zeker een ventilator in de stal. Er zijn in ons gezin meerdere overname kandidaten, zoon Douwe van 17 jaar maar ook onze jongste zoon Jense, je weet maar nooit!