“Zoals we hier in Twente zeggen; de koeien waren beter te pas!”

Wij hebben de twee ventilatoren gekregen in juni 2020. De hoofdreden dat we de ventilatoren hebben aangeschaft is het voorkomen van kwijlende koeien in de stal tijdens de steeds warmer wordende zomers. Koeien hebben dan erg veel last van de warmte. In de zomer hebben we de koeien overdag zoveel mogelijk buiten, maar ‘s nacht kan het ook nog erg warm zijn in de stal en dan gaan de koeien heel veel kwijlen. Sinds we de ventilatoren hebben is dat beduidend minder of eigenlijk helemaal niet meer!

Gait van Teus, Gerard Groothuis met zijn zoon en beoogd opvolger Joost, 13 jaar. Zit nu nog op Canisius in Tubbergen en wil straks naar AOC.

De ventilatoren voldoen dan ook volledig aan de verwachting. We hebben de warme periode van juli en augustus vorig jaar volledig meegemaakt. Het was door de ventilatoren toen beduidend frisser in de stal. Er zat trek in de stal, de koeien vraten beter en bleven hierdoor in die periode in goede conditie.

Zoals we hier in Twente zeggen; de koeien waren beter te pas!

Dat de koeien beter bleven vreten in vergelijking met voorgaande jaren kon ik goed merken, maar of dit ook invloed heeft gehad op de melkproductie durf ik niet te zeggen. Ik kon wel merken dat ze het voer beter en sneller opvraten.

Tijdens de warme periodes hebben we de deuren aan de achterkant van de stal dicht. Dit doen we om de dwarsventilatie goed te laten werken. De deuren houden we dicht omdat de wind en de zon meestal op die kant van de stal staat en de warme lucht vanaf het erf dan niet naar binnen trekt. Dus bij warmte: deuren dicht!!

De zijkanten van deze stal zijn 80 cm open en de nok is 40 cm open. De verse lucht komt dus via de zijkanten naar binnen en wordt door de nok afgevoerd. De ventilatoren dragen daar goed aan bij. De stal is 6,5 á 7 meter hoog in de nok, hierdoor passen de ventilatoren precies boven de voergang, ook omdat we een vrij brede stal hebben. Met 2 ventilatoren kunnen we het goed aan. Wij hebben ca. 90 koeien. De droge koeien staan vooraan in de stal en de hoog productie koeien staan bij de ventilatoren.

De regeling van de ventilatoren is bij ons op temperatuur. Deze is in het begin ingesteld. Bij 18 graden begint de ventilator langzaam te draaien. Bij 25 graden draait de ventilator maximaal. Ook in het vroege voorjaar draait de ventilator al op lage toeren en dat kun je dan goed merken in stal. Als ik het moet inschatten dan draaien de ventilatoren minimaal 150 dagen per jaar. Als het 18-19 graden is, dan is het binnen vaak al snel boven de 20 graden. Dan draaien de ventilatoren zeker. Als de koeien dan nog binnen staan en de zon schijnt op het dak, dan draaien de ventilatoren wel meer dan 150 dagen. We hebben op het dak ook zonnepanelen laten leggen, dus als het warm is wekken we ook nog energie op!

Het celgetal is bij ons altijd onder de 100 dus daar hebben we weinig last van zomers.

Wij hebben rubbermatten in de box en daar gebruiken we een beetje strooisel bij. Ook bij het vol draaien van de ventilatoren krijgen we het strooisel goed in de boxen.

Is er nog een nadeel aan de ventilatoren: Ja, vooral de prijs natuurlijk! Het is een grote investering, maar ik denk dat het z’n geld ook wel weer opbrengt. Ik heb ook wel gekeken naar meerdere kleinere ventilatoren, maar dan heb je er al snel 10 tot 15 nodig, deze stal is namelijk 75 meter lang. De HVLS ventilatoren ‘lopen’ heel mooi rustig en ze geven erg weinig lawaai. Als je die kleinere hebt dan heb je de gehele dag dat gesuis aan de kop. Als ik ’s avonds op het terras zit achter het huis, wil ik niet naar de ventilatoren luisteren. En dat gebeurt nu ook niet, je hoort de ventilatoren niet.

Je hebt meer last van disco Bays dan van de ventilatoren? Haha, dat viel afgelopen jaar nog wel mee i.v.m. corona. Dat zal straks gelukkig ook wel weer anders worden!

Deel dit artikel