Optimaal stalklimaat

Voor veehouders die robotmelken is het belangrijk dat het stalklimaat goed op orde is. Koeien moeten immers graag in de stal blijven komen. De MaXxfan HVLS is hiervoor de perfecte oplossing, weet ook Johan Harbers inmiddels.

Een van de veehouders die robotmelken met weidegang combineert is Johan Harbers uit Nieuw Schoonebeek. Zijn relatief lage stal was gebouwd voor tachtig koeien, maar inmiddels huisvest de stal veel meer. Logisch dat hij zijn stalklimaat goed op orde moet hebben. Zijn koeien moeten de robot wel blijven bezoeken; ze moeten dus graag in de stal willen komen!

Johan vertelt: “Op de voergang zijn achtereenvolgens twee melkrobots, twintig boxen en een Weelink-voerhek geplaatst. De oude melkstal werd ingericht met ligboxen. Veel koeien in weinig kuubs dus.” Om het robotbezoek optimaal te laten zijn, moet het stalklimaat van Johan in de zomer concurreren met een koele plek onder de boom. “De bedrijfsvoering moet daarom in warme periodes op meerdere punten worden aangepast, naast de ventilator. Met de HVLS is de basis voor elkaar. Ik wil hem niet meer missen. Het robotbezoek in de zomer wijkt met 2,5 meldingen per dag nauwelijks meer af van die in de winter met 2,7.”

Deel dit artikel