“De koeien willen zo dicht mogelijk aan het voerhek staan, onder de ventilatoren. Ze blijven vreten! “

Bernd Arkink is medewerker bij Jeroen Groothuis, melkveehouder en eigenaar van Twente-klinker uit Reutum. Jeroen is te druk met de verkoop van klinkers en daarom staat Bernd ons vandaag te woord.

Bernd Arkink

Bernd Arkink uit Deurningen werkt hier sinds februari 2020 op de vrijdag of de zaterdag. Bernd heeft dus al een jaar ervaring met de 2 ventilatoren in deze hoge stal. Er zit een sensor op de ventilator en bij 18 graden beginnen ze te draaien. Des te warmen en benauwder het is, des te harder gaan de ventilatoren draaien. En dat kun je zeker merken! Op de hele warme dagen kun je beter in de stal zijn als buiten. Het dak van de stal is goed geïsoleerd en het waait dan lekker in de stal. De koeien reageren er ook prima op. Ze willen zo dicht mogelijk aan het voerhek staan, onder de ventilatoren. Ze blijven vreten! Zo nemen ze voldoende voer op, ook met zomerse dagen. Het celgetal ligt hier altijd rond de 130. Ook in de zomer. De ventilatoren dragen eraan bij dat de koeien zich goed blijven voelen.

Bij handbediende ventilatoren ben je altijd te laat. Daarom draaien ze hier op sensor, dus ook ‘s nachts.

De ventilatoren draaien continu en kunnen deze grote stal met veel licht en ruimte goed aan. Op momenten dat je het niet verwacht staan de ventilatoren toch aan. Als ik moet inschatten draaien de ventilatoren minimaal 150 dagen per jaar. (Dat hebben we eerder gehoord!)

We melken hier 140 koeien, dat is inclusief droge koeien. Wij melken ca. 125-130 koeien op 3 melkrobots midden in de stal. Rechts in de stal bij de eerste robot stonden altijd de nieuw melkers, maar sinds de brug op het eind van de voergang erin is gekomen hebben we de groepen bij elkaar gedaan. Ook om de nieuwe 3de robot volop te benutten.

Het tochtigheid-detectie-systeem zit hier in de halsbanden van Lely. Daarmee kunnen we goed volgen of een koe tochtig is en wordt dat op de computer aangegeven. Je kunt ze natuurlijk ook zien springen of zien staan, dan insemineren we ze binnen 12 uur en als ze gaan staan zelfs meestal direct.

Voor strooisel in de boxen gebruiken we een stro-kalk-water mengsel dat intensief met elkaar is vermengd. Dat strooien we altijd op zaterdag in boxen met een strooibakje. Doordat het mengsel vermengd is met water is het wat zwaarder en kunnen we het goed verdelen over de boxen.

Deel dit artikel